PODPOŘÍME SBÍRKU VÍČEK PRO JOELA?

Od 1. dubna do 22. dubna 2010 na ZŠ Úpice - Lány organizují sbírku plastových víček.
Výtěžek pak bude zaslán na účet indického chlapce Joela, aby mu bylo umožněno vzdělání. Chcete-li s námi lánské škole v této akci “Adopce na dálku“ pomoci, noste do Mateřské školy v Suchovršicích plastová víčka a to ve výše uvedeném termínu.
Všechna víčka pak hromadně převezeme na ZŠ Úpice - Lány.

Děkujeme

VELIKONOČNÍ KOLEDA HOLČIČEK

„Líto, líto, nesu, až se celá třesu...“
„Líto, líto, nesu, až se celá třesu...“
Tak tuto známou koledu dnes holčičky od rána prozpěvovaly svým kamarádům klukům ve školce.
Ozdobeným „lítem“ chlapcům symbolicky vyhnaly z těla všechny nemoci a předaly chlapcům energii a sílu. Chlapci své kamarádky odměnili malou sladkostí a popřáli jim pěkné Velikonoce. Prohlédněte si fotografie.

DOPIS OD DIVAČKY

Vážená paní starostko, v neděli jsme se stali užaslými diváky představení MRAZÍK, které vzniklo zásluhou aktérů PRIMA RODINY a SUCHOVRŠICKÉ ŠKOLKY. Chtěli bychom touto cestou vyjádřit poděkování a poklonu před skutečně až profesionálními hereckými výkony, skvěle provedenými kostýmy a nebývale výtečnou kombinací spolupráce předškolních dětí s dospělými. Myslím, že již několikrát odehrané představení (pro velký zájem diváků) mluví za vše, přesto myslím, že není od věci, poslat obdiv všem vystupujícím i touto formou. Široká medializace představení nebyla jistě jeho úmyslem, ale domnívám se, že je to v tomto případě škoda. Dílo, které totiž všichni účinkující vytvořili svou prací a svým nadšením, je příkladným a neopakovatelným kouskem, který má velký potenciál inspirovat ostatní a přivést je k mnoha druhům zamyšlení.
Přejeme SUCHOVRŠICKÉ ŠKOLCE A PRIMA RODINĚ stálého, tvůrčího a neúnavného ducha a Suchovršicím více takových nadšených a aktivních lidí.

S pozdravem Dáša Peterková s rodinou.

SUCHOVRŠICKÁ SMRŤAČKA

Děti z mateřské školy a hudební skupina HF Band
První jarní den - 21. 3. 2010 jsme v Suchovršicích tradičně vynášeli "Smrťačku". Pro nezúčastněné krátce vysvětlím. Jde o vítání jara a symbolické vyhánění paní ZIMY ze vsi. Místní hasiči vyrobí a vystrojí nevěstu a ženicha, kteří jsou neseni přes celou vesnicí za doprovodu průvodu lidí. Děti cestou zpívají: "Smrt nesem  ze vsi, má dlouhé vousy. Nedáme jí zvoniti, až nás bude honiti... Hůůůůůůůů". Letos průvod oživily dva koňské povozy, hudební skupina HF Band a velikonoční výstava v nové hasičské zbrojnici. Po spálení "Smrťačky a smrťáka" předvedly děti z Mateřské školy Suchovršice v sále místní restaurace pásmo lidových tanečků v krojích. Po krátké přestávce program pokračoval a hrála se pohádka "Mrazík" - mimochodem už po 4. a to pro velký úspěch :)
Prohlédněte si fotografie, které nafotil pan Libor Hájek.

VYSÍLÁNÍ NA RÁDIU HRADEC KRÁLOVÉ

Foto z natáčení
V  neděli 21. 3. 2010, dopoledne, vysílají na rádiu Hradec Králové v pořadu Elišky Pilařové nahrávku z naší MŠ - jako upoutávku na suchovršickou "Smrťačku".
Uslyšíte pár slov o historii "Smrťačky" a písničky v podání našich dětí, které jsou nyní v 1. a ve 2. třídě ZŠ.
Tenkrát nás paní Eliška Pilařová se svou kolegyní navštívila osobně a nahrávku, kterou s dětmi natočili, použije při nedělním vysílání. Nenechte si ji ujít :)

VELIKONOČNÍ TVOŘENÍ VE ŠKOLCE

Velikonoční tvoření
Velikonoční tvoření v Mateřské škole Suchovršice bude od 22. března do 2. dubna 2010. Prosím rodiče, aby dětem připravili VEJDUNKY - vyfouknutá, odmaštěná, vymytá a řádně vysušená vajíčka mohou děti začít nosit od pondělí. Budeme tvořit velikonoční dekorace průběžně, po dobu 14 dnů. Děkujeme.
 
Navštivte velikonoční výstavu v Úpici na radnici. Výstavu zdobí i práce Vašich dětí. Viz reportáž Televize-JS z vernisáže výstavy. Záběr za redaktorkou v závěrečném slově je na naše výrobky :-)

VÍTÁNÍ JARA

Vítání jara
Děti v mateřské škole v Suchovršicích poctivě trénují a připravují si pásmo tanečků, říkadel a halekaček. Vystupovat s ním budou dokonce v Polsku, ale hlavně v Suchovršicích při tradiční suchovršické „Smrťačce“. Generální zkoušku, jak nám to jde jsme měli ve čtvrtek 14. 3. 2010 před našim dlouholetým přítelem z Holandska, který nás navštívil s manželkou a spřáteli. Ano, je to náš „kamarád, strejda...“ Henny a Ria. Myslíme, že jsme je opravdu potěšili. Podívejte se, jak nám to slušelo v nových krojích od Obecního úřadu Suchovršice. Na živo nás uvidíte v neděli 21. 3. 2010 na „Smrťačce“.

NA NÁVŠTĚVĚ V POLSKU

Pásmo lidových tanečků, písniček, říkaček a halekaček
Mateřská škola Suchovršice na návštěvě v polském městě LUBAWKA
19. 3. 2009 se vypravilo 12 dětí z naší MŠ v Suchovršicích reprezentovat svou školku a obec Suchovršice na oslavy příchodu jara do sousedního státu Polska, do města Lubawka. Pozvala nás naše spřátelená školka v Lubawce, se kterou spolupracujeme už od roku 2005, kdy jsme pracovali na prvním projektu česko-polské spolupráce.
Nyní jsme jeli ukázat naše pásmo lidových tanečků, písniček, říkaček a halekaček v nových krojích, které nám zakoupila obec Suchovršice.
Polští přátelé nás velmi srdečně přijali, natěšené děti se skamarádily s našimi chlapci a děvčaty, společně si pohráli, navzájem jsme si předvedli svá vystoupení, na zahradě jsme spálili „paní zimu“ – po našem „Smrťačku“ – po polsky „Mařenu“. Děti si pochutnaly na poháru a dobrém obědě, učitelky a všichni dospělci si popovídali o jarních zvycích a tradicích.
Celý den byl velmi příjemný a pohodový. Pochvalu si zaslouží všechny děti, za velmi pěkné vystoupení a za vzorné chování. Už se těšíme na neděli do Suchovršic, jak naše pásmo ukážeme i rodičům a suchovršické veřejnosti.

KARNEVAL NA KOČIČÍM HRADĚ

Karneval pejsků a kočiček
SULIHARA měla 15. 3. 2010 karneval na „kočičím hradě“ v sále restaurace v Suchovršicích.
„Pejskové a kočičky, pojďte do mé písničky...“ těmito slovy pozvala kočičí slečna „Suliharka“ všechny malé a velké pejsky a kočičky na kočičí hrad plný tanečků a soutěží .
Vstoupit mohli pouze kočičky a pejskové, které měli masku a dobrou náladu
A co si odnesli? Medaile a plno zážitků.
Karneval proběhl v rámci celoročního projektu, na kterém SULIHARA celý rok pracuje a který nese název: „Kdo je pejsek a kočička, ví každý kluk i holčička“. Celkem se sjelo 83 pejsků a kočiček. Děkujeme rodičům za spolupráci při přípravě kostýmů.

KARNEVAL PRINCEZEN

Karneval princezen, princů a rytířů
13. 3. 2005 připravilo o. s. Prima rodiny karneval pro veřejnost. Účastnilo se mnoho dětí a kdo přišel, ocitl se na hradě. Sešlo se mnoho princezen, princů, rytířů. K tanci hrál pan Ládíček Kábrt se svou dcerou, soutěžilo se a tancovalo, zkrátka, byla velká legrace.

PLÁNOVANÉ AKCE

V sekci O školce přibyly plánované akce. Můžete si zde přečíst co Vás čeká v naší mateřské škole. Najdete zde termíny výletů, divadelních představení, setkání, karnevalů apod. Jednotlivé akce budou postupně přidávány.

SMRŤAČKA

Smrťačka
Dne 21. 3. 2010 ve 14,00 hod. se koná tradiční suchovršická „SMRŤAČKA“
tentokrát v lidovém tónu


Program:
13,45 – 14,00 hod. - řazení průvodu u dřevěného mostu u Nedvědů
14,00 hod. - průvod obcí letos ozdobí vozy tažené koňmi, děti v krojích a svými skladbami nás doprovodí hudební skupina HF Band
14,45 – 15,00 hod. - program lidových písniček, tanečků, říkadel a halekaček dětí z MŠ v Suchovršicích v lidových krojích
15,00 hod. - spálení „Smrťačky“,živá hudba v podání skupiny HF Band
16,00 hod. - pohádka „Mrazík“ v sále restaurace u Müllerů – hrají rodiče a děti z MŠ v Suchovršicích

Srdečně Vás zvou pořadatelé: Obec Suchovršice, místní SDH a MŠ.